Skip to main content

Geschiedenis

Volley Team Kortrijk W-0198

Het stamnummer 0198 is één van de oudste nog bestaande kringen in de provincie West-Vlaanderen, wat niet betekent dat VT Kortrijk zo oud is als hun stamnummer. Dit stamnummer werd toegekend in 1958 aan Volley Stade Kortrijk. Namen uit die periode en verbonden met Stade Volley waren de gebroeders Jan, Fred, Willem, Herman, Guido en Boudewijn Laverge. Luc en Marc Vanoutryve, Luc is nog steeds secretaris van VT Kortrijk, Tony Descamps, enz.

Nostalgie

De eerste wedstrijden werden gespeeld op een buitenveld naast het voetbalplein van Stade Kortrijk, toen was het een normale zaak om buiten te spelen, op de markt van Ieper, Lo, Menen, enz. Stade Volley heeft in haar meer dan veertig jarig bestaan veel meegemaakt, op alle niveaus, van provinciale tot 2e divisie, fusies meegemaakt, verschillende titels en promoties gevierd, samengewerkt met toenmalig topteam “IBIS Kortrijk”, met Roger Maes en Jan Vangheluwe, VTK’s huidig manager. Uit die fusies en samensmeltingen met o.a. VTI Kortrijk en St Amand Zuid Kortrijk ontstond in het jaar 1999 Volley Team Kortrijk en zo werd VT Kortrijk de enige competitieve volleybalploeg in stad Kortrijk,” opent toenmalig en huidig voorzitter Dirk Vanantwerpen.

De geboorte van VTK

In datzelfde seizoen werd aangetreden met drie herenploegen en drie jeugdploegen. Het bestuur bestond toen uit voorzitter Dirk Vanantwerpen, manager Jan Vangheluwe, Pr-man Antoine Van Ooteghem, penningmeester Fabien Van Ooteghem , ondervoorzitter Antoon Cottyn, secretaris Luc Vanoutryve en interne Pr Jan Lewylle. Het eerste volleybalseizoen was een geslaagde campagne: de D jeugd speelde kampioen, derde div.won al de wedstrijden die het moest winnen en kon in 2e div aantreden, zeer behoorlijk dus. Het tweede fusiejaar werd aangevangen met 7 ploegen onderverdeeld in : 2e div.C, 2e provA, 3e prov A, Ajeugd prov., Bjeugd reg, Cjeugd reg en Djeugd prov. In het seizoen 2001 werd zelfs gestart met een damesteam, helaas moest dit team reeds na 3 seizoenen noodgedwongen stoppen. blikt de voorzitter nog even terug. “Ieder jaar kunnen we een aantal ploegen in lijn brengen, dit seizoen treden vier jeugdploegen aan en een herenploeg in tweede provinciale (zie foto)"

Jan Vangheluwe

VTK’s gekendste en bekendste persoon is ongetwijfeld Jan Vangheluwe, volleybalman in hart en nieren, boegbeeld van het vroegere IBIS Kortrijk en de Belgische nationale ploeg. Bij dit Volley Team Kortrijk vervult Jan de taak van manager. “En dit begint bij de jeugd, we organiseren proeftrainingen voor 8 jarigen, in juni, augustus en september. De jeugdopleiding begint meestal in de volleybalschool. Dit is een naschoolse activiteit voor kinderen van het eerste tot vierde leerjaar. Een overkoepelende organisatie van de Kortrijkse clubs, waarvan Volleyteam Kortrijk natuurlijk deel uitmaakt, zorgt voor de organisatie hiervan. Binnen onze club zelf zorgen we voor de verdere opleiding van jonge spelers. Ook wie geen ervaring heeft via de volleybalschool is welkom. Kinderen vanaf 9 jaar kunnen bij ons terecht en worden verdeeld in verschillende leeftijdsgroepen. Volleyteam Kortrijk wil de Kortrijkse jeugd de mogelijkheid geven de volleybalsport te beleven. We hebben een prachtige infrastructuur in de Sportcampus De Lange Munte, een enthousiast bestuur en trainersteam en en gezonde financiële basis om een mooie jeugdwerking aan te bieden. De bedoeling is ook het nodige talent op te leiden om later mee te spelen in onze seniorenploegen”. “Maar uiteraard kost koken ook geld en daarom organiseren we ieder jaar een manche van het Belgisch Kampioenschap Beachvolley. De Kortrijkse Grote Markt is begin juni altijd the place to be voor elke volleyballiefhebber. En dit tot tevredenheid van spelers, verbond, toeschouwers, enz, want onze manche werd meermaals uitgeroepen tot beste manche van het Beachcircuit”, eindigt Vangheluwe.